slider3

1950-luku

Rivolin perustajan Ragni Rissasen ura ravintoloitsijana alkoi: hän aloitti ensimmäisen kahvilansa Helsingin Malmilla vuonna 1956. Samana vuonna aloitti presidenttinä Urho Kekkonen.

1960-luku

Ragnilla oli jo kolme kahvilaa, ja niiden lisäksi hän perusti Helsingin Kamppiin ravintola Rivolin vuonna 1962. Konseptina oli kalaravintola, jonka toinen puoli toimi itsepalveluperiaatteella ja toisella puolella tarjoiltiin pöytiin.

Rivoli-nimen hän otti Pariisin keskusta rue de Rivolista-kadusta, joka on nimetty Napoleonin voittoisan taistelun muistoksi. Ranskalaisuus oli alusta asti voimakas osa ideaa.

Vuonna 1963 Ragni alkoi uudisraivaajana tuoda Suomeen ostereita, hummereita, simpukoita ja mustekaloja, avaten näin täysin uuden kansainvälisen ikkunan suomalaiseen ruokakulttuurin.

1970-luku

Ragni oli taas edelläkävijänä avatessaan Rivoilin oheen yksikön, jossa tarjottiin jotain aivan ennennäkemätöntä, nimittäin pizzaa. Pizzauuni ja reseptit haettiin Tukholmasta. Paikka oli alusta alkaen suosittu, ja sen pizzoja pidetään yhä kaupungin parhaina. Rivolin pizzeria tunnetaan nykyään nimellä Rivoletto.

70-luvulla Ragnin ravintolaimperiumi laajeni merkittäväksi kulinaariseksi verkostoksi Helsingissä: perustettiin Lehtisaaren Rivoli, Punainen Hattu, Mikadon salongit ja Il Treno. Lisäksi hän pyöritti Walhallaa, Svenska Klubbenia ja Bellevueta.

1980-luku

Ragni myi valtaosan kokoamastaan ravintolaimperiumista voidakseen rakentaa hotellin – syntyi Rivoli Jardin. Hanke käynnistyi menestyksekkäästi vuonna 1984, ja laajeni seuraavina vuosina Kuopioon, Ouluun ja Tampereelle.

1990-luku

Lama iski Suomeen rajusti, ja myös Ragnin yritykset joutuivat sopeutumaan tilanteeseen. Sinnikkäällä työllä Ragni onnistui pitämään ravintolat pystyssä, mutta joutui monella tavoin aloittamaan puhtaalta pöydältä. Yhdessä kahden ystävättärensä kanssa Ragni mm. myi herkullisia uuniperunoita Hietaniemen torilla.

Vuonna 1996 Rivolin pizzeriasta tuli Rivoletto, joka oli jo ehtinyt kasvaa täysverikseksi italialaisravintolaksi.

2000 –

Vuonna 2012 Rivoli juhli 50-vuotista taivaltaan. Pitkän ja haastavan taipaleensa aikana ravintola on ollut ensimmäisenä tekemässä asioita, joita nykyään pidämme itsestään selvinä. Se oli ensimmäinen kalaravintola. Kravattipakko poistettiin heti 60-luvun alussa. Pizzeria oli maan ensimmäinen. Nouvelle cuisine tuli Suomeen Rivolin kautta, samoin sous vide -kypsennystekniikka.

Rivolin tämän päivän herkut ovat monella tavoin tuloksia Ragni Rissasen sisukkaasta ja näkemyksellisestä työstä suomalaisen ravintolaelämän piristämiseksi, ja siitä ovat hyötyneet kaikki, niin ystävät kuin kilpailijatkin.

Nauttikaa!